• FlowerPedia

  Afrikaantjes – het is niet het eerste waar je denkt als je het Afrikaantje ziet bloeien, echter deze bloem kan ook goed gegeten worden. Door de sterke smaak kan het afrikaantje het best in kleine hoeveelheden worden gebruikt om bijvoorbeeld dressing te maken of de salade op te kleuren.
  .
  .
  .
  .

  Bergamot - Bergamot heeft mooie bloemen die een pittig geurtje en kleurtje op je bord brengen. Knalrood, roze, mauve of wit. Je hebt de keuze. Ze zijn bijzonder aromatisch. Je hebt Monarda pectina, die ruikt naar citroen en oregano. Als je een echte citroengeur wil, kies je beter voor Monarda citriodora.De Monarda menthifolia ruikt uiteraard naar munt. Als je houdt van lavendelblauwe bloemen, kies je beter voor wilde bergamot Monarda fistulosa.

  .

  Vergeet-me-nietjes – In de Middeleeuwen waren eens een ridder en zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van een bosje bloemen viel hij door de zwaarte van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep “Vergeet mij niet”. Deze bloem is verbonden met romantiek en tragiek en werd vaak door vrouwen gedragen als teken van trouw en oneindige liefde. Daarnaast is hij ook nog goed van smaak.

  .

  Look zonder look deze bloem leeft veel in het wild. De smaak is uien- of lookachtig. Het heeft witte bloemen, maar behoort niet tot de looksoorten.

  .

  .

  .

  Lavendel – Wie kent niet de fantastische uitgestrekte lavendelvelden in de Provence. Wist u dat de lavendeel ook een frisse smaak heeft? Over ijs uitgestrooid zijn ze erg lekker. Verwijder wel de steeltjes en groene delen. De bloemen kun je ook gebruiken in vleesgerechten en in marinades voor vlees.

  .

  .

  Zeekool bloemen zeekool heeft een heerlijke smaak, vooral jonge scheuten zijn smaakvol als ze vers gegeten worden. Als zeekool ouder wordt verandert de smaak en gaat op rabarber lijken. Zeekool is in de winter en het voorjaar verkrijgbaar en wordt in Frankrijk op grote schaal verbouwd.

  .

  .

  RozenWie had gedacht, dat rozen alleen maar goed genoeg zijn om aan je liefste te geven of dat de blaadjes ervan alleen maar goed zijn om parfums mee te bereiden, zal zich toch eens moeten wagen aan de tere smaak van het blad. Rozenblaadjes zijn uitstekend om groene salades van kleur te voorzien, om desserts mee te sieren en beter te laten smaken en om een enkel blaadje aan gemengde vruchtendrankjes toe te voegen.

  .